Waarom zou je kiezen voor een systemische opstelling?

Een systemische opstelling is een methode die inzicht biedt in jezelf; in je relaties en je gedrag. Het geeft inzicht en helderheid in patronen en problemen. Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een (onderdeel van het) systeem. Bijvoorbeeld van je familie of van de organisatie waarin je werkt.

Je kijkt naar het zichtbare én naar het onzichtbare binnen het systeem. Een systeem wil altijd ‘compleet’ zijn voor balans. Hoe groter de dis-balans, des te meer onrust. Je kijkt dus niet alleen naar het individu, maar naar de context en de onderlinge interactie binnen systemen.

Welke vragen zijn geschikt voor een familie- of tafelopstelling?

Vragen die je al langer bezighouden of waarmee je niet verder komt. Je kunt hierbij denken aan: overal verantwoordelijk voor voelen, eenzaam of het missen van verbinding, zwaar gevoel, ziekte, enz.

Herhaling van patronen die je wellicht herkent bij vader, moeder of opa, oma. Gevoel of gedrag wat lang aanhoud bij jezelf of je kind en wat niet passend is bij de situatie. Zoals extreme boosheid, verdriet, pijn, enz.

Wat levert een familieopstelling op?

Antwoorden

Op de vraag wat ons in het dagelijks leven beïnvloedt en waardoor we niet lekker in ons vel zitten of onze doelen niet lijken te halen.

Beweging

Het geeft een impuls om een nieuwe plek in te nemen en je anders te gaan verhouden, waardoor er beweging naar de toekomst mogelijk is.

Rust

Na de opstelling ervaar je rust zoals minder druk op je schouders, loslaten van patronen in gedachten en/of gedrag en helderheid.

Tafelopstelling

  • Individueel, samen bespreken en kijken we wat jouw systeem ons laat zien naar aanleiding van jouw vraaginbreng
  • Poppetjes, door het gebruik van poppetjes als representant kunnen we een helder beeld krijgen van de verborgen dynamieken binnen het systeem
Systemisch werken tafelopstelling

Een tafelopstelling zet ik ook weleens in tijdens een consult om een blokkade visueel te maken. Je familie systeem heeft een groot geheugen en kan wel tot 6 generaties terug gaan. Grote gebeurtenissen kunnen in het hier en nu nog steeds van invloed zijn, door het zichtbaar te maken en te erkennen dat het is wat het is kan het in de energie loslaten. Waardoor jij of je kind vrijheid ervaart in het maken van nieuwe keuzes, je voelt je lichamelijk en/of geestelijk verlicht.

Ook gebieden of plaatsen waar grote gebeurtenissen hebben plaatsgevonden kunnen deze herinnering nog dragen. Hoog sensitieve personen (HSP) kunnen soms deze energie waarnemen en ervaren waardoor iemand bijvoorbeeld; slecht slaapt, ziek wordt, droomt, futloos is, enz. Deze energie kan herstelt worden middels een opstelling waardoor er rust ontstaat.

Representantenopstelling

  • Representanten, een kleine groep mensen staan representant voor diegene of datgene dat met jouw vraaginbreng te maken heeft
  • Respect, liefdevol en zonder oordeel gaan we met een kleine groep mensen jouw vraag opstellen (max. 10)
  • Ervaren, de representanten zijn bekend met opstellen.
Een representanten opstelling wordt georganiseerd wanneer er behoefte of voorkeur naar is. De locatie is in Eindhoven of Aarle-Rixtel, datum en tijd in overleg.