De klacht bij kaalheid

Er zijn verschillende soorten van kaalheid (alopecia). De drie meest voorkomende vormen zijn:

Alopecia androgenetica
Erfelijke kaalheid, genetisch bepaald.

Alopecia diffusa
Meer haarverlies dan normaal over het gehele hoofd. Dit noemt men ook wel extreme haaruitval

Alopecia areata
Bij deze vorm is er sprake van kale plekken op het hoofd. De plekken waar haaruitval plaatsvindt zijn vaak rond of ovaal, terwijl de huid eromheen een normale haargroei vertoond. Alopecia verloopt vaak grillig en is bij iedereen anders. Bij de meeste mensen herstelt het binnen twee jaar.

Mogelijke oorzaken

Plaatselijk of geheel kaal worden, wordt veroorzaakt doordat haarzakjes (haarfollikels) niet of nauwelijks meer werken of zelfs verdwijnen.

Oorzaken kunnen te maken hebben met hormonen, gebruik van medicijnen, stress, een psychisch trauma en het kan genetisch bepaald zijn. Bij kinderen is de oorzaak meestal spanning.

Als de haarfollikels intact blijven, dan is herstel van de haargroei mogelijk. De haren die terug groeien kunnen wel anders van structuur zijn dan wat je gewend was.

Wat je er zelf aan kunt doen

In mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen die al van alles geprobeerd hebben om van hun kaalheid af te komen. Ze hebben eerst het probleem besproken met hun kapper en op zijn advies verschillende shampoos en crèmes uitgeprobeerd.

Dan volgt een bezoek aan de huisarts die een bloedonderzoek laat uitvoeren en/of medicatie voorschrijft. Vervolgens verwijst de huisarts naar de dermatoloog.

Soms heeft dit alles resultaat, maar heeft je zoektocht weinig opgeleverd, dan kan Haar & Hoofdzaken misschien helpen.

Hoe ik je kan helpen

Bij Haar & Hoofdzaken kijk ik naast het vaststellen van de oorzaak, naar wat kaalheid voor je betekent. Wat doet het met je zelfbeeld? Word je er onzeker van? Hoe reageert je omgeving en heb je daar last van?

Met de NEI-methode kan ik voor je onderzoeken of kaalheid genetisch bepaald is en wat het onbewust voor je betekent. We kijken samen naar een oplossing die voor jou wenselijk is en binnen jouw bereik ligt. Een hele eenvoudige oplossing zou kunnen zijn om je kapsel aan te passen.

kaalheid verdoezelen