De klacht bij haren eten of sabbelen

Haren eten en op haren sabbelen komt voor bij kinderen en soms bij volwassenen.
Het sabbelen, bijten, zuigen en kauwen op de onderste punten van lange haren komt vooral veel bij meisjes voor. Het gebeurt bewust, onbewust of dwangmatig en kan gepaard gaan met haren uittrekken. Als de haren echt opgegeten worden (trichofagie), heeft het ernstige gevolgen voor de gezondheid. Omdat haren niet verteren kan er verstopping van het maag-darmkanaal ontstaan. Neem het serieus!

Mogelijke oorzaken

De oorzaak van haren eten of sabbelen kan heel divers zijn: van tekort aan een bepaalde voedingsstof tot emotionele redenen. Bijvoorbeeld om een negatief gevoel te onderdrukken of beter met spanning te kunnen omgaan. Het is dus belangrijk om dit goed te onderzoeken.

Wat je er zelf aan kunt doen

Een hele simpele oplossing is het vastzetten van de haren in een staart of vlecht. Knip het haar ook regelmatig zodat het goed verzorgd blijft. Kijk eens of er een bepaald patroon in zit: Wanneer gebeurt het? Probeer er ook achter te komen of de haren opgegeten worden, dat kan dus gevaarlijk zijn.
Als je of je kind er niet mee kan stoppen of het komt steeds terug, maak dan een afspraak of neem contact met me op. Ik help je graag verder.

Hoe ik je kan helpen

Haar & Hoofdzaken is vertrouwd en laagdrempelig om een afspraak te maken. Door het werken met NEI zijn er geen lange gesprekken nodig en vaak is tijdens de eerste afspraak de kern duidelijk en is daarna al verschil merkbaar. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak. Wat maakt dat jij of je kind daar z’n behoefte aan heeft? Waarom doe je dat? Door het onbewuste patroon te bespreken en helder te krijgen, kan je er bewust mee stoppen.