De klacht bij hoofdluis

De hoofdluis leeft van het bloed van de mens, bestaat voor het grootste deel uit vocht en plakt zijn eitjes (neten) dicht bij de hoofdhuid tegen de aanzet van de haren aan. Het kleine insect is niet gevaarlijk en kan geen ziektes overbrengen. De hoofdluis kan wel een irritante jeuk en irritatie van de hoofhuid veroorzaken als gevolg van een allergische reactie op het speeksel van de luis (niet iedereen hoeft dus jeuk te hebben).
De cyclus van neet tot luis gaat zeer snel, een volwassen luis legt wel zes eitjes per dag. Na zeven tot tien dagen komt de nimf (jonge luis) uit de neet.
De besmetting start met een volwassen luis die neten aan de haren plakt. Kam daarom regelmatig de haren van je kind.

Mogelijke oorzaken

Hoofdluis kan gemakkelijk overgaan van mens op mens, vooral door direct haarcontact tussen kinderen. Je ziet een luizenbesmetting dan ook vaak op scholen waar de kinderen dicht bij elkaar spelen en de jassen naast elkaar aan de kapstok hangen. Maar ook in situaties als het maken van selfies, logeerpartijen et cetera.
Belangrijk: Ook als je je haren goed verzorgt kun je hoofdluis krijgen.

Wat je er zelf aan kunt doen

Kam uit voorzorg iedere week de haren met een luizenkam. Let goed op of je neetjes of luizen tegenkomt. Zo ja, begin met twee tot drie keer per dag de haren grondig te kammen. Door luizen uit de haren te kammen met een luizenkam voorkom je dat de luizen nieuwe eitjes leggen. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar de hoofdluizen niet.

Er zijn verschillende stadia in de groei van luizen. Volwassen luizen leggen vier tot acht neten per dag gedurende dertig dagen. Een neet komt na zeven dagen uit. Hou het kammen dus zeker veertien dagen vol! Belangrijk om te weten is dat een hoofdluis voor het grootste deel uit vocht bestaat. Was je haren die veertien dagen zo min mogelijk en droog ze daarna grondig met een föhn.

De speciale producten die in de winkel te koop zijn helpen, maar daar zitten schadelijke stoffen in. Bovendien gaan bij onjuist gebruik van het product niet alle luizen en neten dood, en begint de cyclus weer opnieuw. Kammen is dus de eerste stap en shampoo kan als hulpmiddel erbij gebruikt worden.

Als de besmetting vaker voorkomt bij je kind is het als ouder handig te weten dat je luizen ook kan behandelen zonder dure en schadelijke shampoo: goed kammen met een luizenkam. Een huis tuin en keukenmiddel is natuurazijn. Na het grondig wassen van de hoofdhuid spoel je de haren (en huid) na met natuurazijn. Neem een maatbeker die je vult met 800ml water en aanvult met 100ml natuurazijn, daarmee spoel je rustig over de hoofdhuid de haren na. Droog ze grondig, eerst met de handdoek en daarna met de föhn.

Hoe ik je kan helpen

Bij Haar & Hoofdzaken kun je terecht voor zowel een anti-luizen behandeling als voor een anti-luizen workshop.

Anti-luizen behandeling

Deze behandeling bestaat uit het grondig wassen en kammen van de haren. Ik werk met 100% natuurlijke en biologische anti-luis crème, met zacht voedende etherische oliën om de haren en hoofdhuid te beschermen. Daarna worden de haren droog geföhnd. Als ondersteuning geef ik je tips en adviezen voor thuis. Na een week volgt de nabehandeling en desgewenst twee weken daarna nog een. We streven naar een luisvrij resultaat!

Anti-luizen workshop

Tijdens deze workshop krijg je alle informatie, tips en adviezen die je nodig hebt. Je krijgt informatie over de luis; je leert luizen en neten herkennen; wat de eerste symptomen zijn, hoe je ze effectief behandeld (het liefst zonder chemische haarmiddelen) en het belang van een nacontrole. Er wordt gezorgd voor koffie/thee en de juiste materialen. Is er iemand in je omgeving met luizen kom dan samen. We gaan meteen ‘oefenen’ mét resultaat!

Deze workshop kan ook op locatie gegeven worden. Bijvoorbeeld op school, als informatie- en instructiebijeenkomst voor luizenscreeners. Of een groep ouders besluit om zich in dit onderwerp te verdiepen. Tijdens de workshop bespreken we alle informatie die van belang is bij het screenen van (grotere) groepen kinderen, zowel het praktisch en efficiënt plannen van de controles als het stellen van de diagnose en communiceren met ouders en kind. Ook oefenen in de praktijk om de juiste slag van het kammen te krijgen.

Denkbeeldige besmetting, het ‘Ekbom Syndroom’

De medische benaming van een denkbeeldige besmetting van hoofdluis (of een ander soort parasiet) is het Ekbom Syndroom, ook wel bekend als Delusional Parasitosis. Je ervaart een sensatie van kruipende, bijtende en/of stekende parasieten op of onder de huid. Deze daadwerkelijke, fysieke sensatie bevestigt de denkbeeldige besmetting.

Mensen die aan het Ekbom Syndroom lijden zijn er echter niet of nauwelijks van te overtuigen dat zij geen hoofdluis (of andere parasieten) hebben. Het feit dat niemand iets kan vinden of je gewoonweg niet meer gelooft zorgt voor veel frustratie, eenzaamheid en hopeloosheid.

Met de NEI-methode kan ik de onderliggende emotie in het onderbewustzijn vinden die ervoor zorgt dat je last hebt van dit syndroom. Door dit bewust en helder te maken kan de fysieke sensatie afnemen en de denkbeeldige besmetting verdwijnen. Ik help je graag!