De klacht bij overmatige haargroei

Overmatige haargroei kan over het hele lichaam voorkomen en met name door vrouwen als een groot probleem ervaren worden.
In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Wanneer vrouwen haar krijgen op plaatsen waar alleen mannen haren ontwikkelen noemen we dat hirsutisme.

Mogelijke oorzaken

Een verstoorde hormoonhuishouding of erfelijkheid kunnen oorzaak zijn van overmatige haargroei. Bij erfelijke overmatige haargroei zie je vaak hetzelfde probleem bij andere vrouwen in de familie. Bij een verstoorde hormoonhuishouding is er een te hoge aanmaak van het hormoon testosteron, bijvoorbeeld bij vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Het mannelijk hormoon testosteron stimuleert de haargroei en kan bij een vrouw voor overbeharing zorgen.

Wat je er zelf aan kunt doen

Er zijn tal van producten en behandelingen waar je uit kunt kiezen. Dat geeft al aan hoeveel vrouwen er last van hebben. Misschien heb je al veel geprobeerd of vind je het lastig om te kiezen. Of je bent er onzeker door en hebt minder zelfvertrouwen. Dan kan het heel fijn zijn om hulp en ondersteuning te krijgen.

Hoe ik je kan helpen

Door middel van de NEI-methode onderzoek ik of er een fysieke oorzaak is zoals erfelijkheid, verandering in hormonen of medicijngebruik. We praten ook over de emotionele belasting: overmatige haargroei kan je heel onzeker maken. Alle informatie samen maakt dat je meer inzicht krijgt en dat het je verder kan helpen naar een voor jou passend advies. Ik help je graag!