De klacht bij haren uittrekken

Het uittrekken van haren komt voor bij personen van alle leeftijden, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Het haar wordt per stuk of met plukken tegelijk uit het hoofd getrokken. Haarzakjes kunnen hierbij beschadigd raken en uiteindelijk kunnen er blijvende kale plekken ontstaan.

Mogelijke oorzaken

Vaak zijn stressvolle situaties of angsten de oorzaak. Om stress en angst niet in alle hevigheid te hoeven voelen, wordt er hard aan de haren getrokken. De fysieke pijn die dat geeft, ‘verzacht’ de emotionele pijn. Dezelfde reactie zien we ook bij traumatiserende gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden.
Boosheid en frustratie kan ook aanleiding zijn om aan de haren te trekken, dat zie je vooral bij (hele) jonge kinderen.

Wat je er zelf aan kunt doen

Neem het serieus. Er is een onderliggend, onverwerkt gevoel dat het veroorzaakt. Luister naar je lichaam of naar je kind. Om het uittrekken van de haren te stoppen is het belangrijk om te ontdekken wat de aanleiding geeft tot dit gedrag of als het al heel lang duurt, wat het in stand heeft gehouden. Wil je hier hulp bij maak dan gerust een afspraak, of neem contact met me op. Ik help graag.

Hoe ik je kan helpen

Maak je je zorgen en wil je definitief stoppen met haren uittrekken, dan nodig ik je uit om de onderliggende oorzaak te vinden en aan te pakken. Ik ga, met al mijn kennis, met jou op zoek naar wat jou (of je kind) kan helpen om ervan af te komen!
Met behulp van NEI wordt vaak tijdens de eerste afspraak al duidelijk wat de emotionele oorzaak is van trichotillomanie en komt er na behandeling direct verbetering. Bij kinderen houd ik het gesprek speels en luchtig.