Roos
Op een zondagochtend liep ik een rondje door het bos, heerlijk in het zonnetje. De afgebroken boom op de foto trok mijn aandacht en ik moest denken aan beschadigd haar.
De dode boom vertaalt heel mooi beschadigd haar: onderaan zie je nog een stuk bast. De bast beschermt de boom tegen alle invloeden van buitenaf. Als de basis verzwakt dan kan de boom aan de binnenkant beschadigen. Steeds verder en dieper kan de boom aangetast en verzwakt raken tot het moment komt dat hij afbreekt.
Met onze haren werkt het op dezelfde manier. Haren hebben schubben, deze haarschubben beschermen tegen invloeden van buitenaf. Raken de haarschubben onherstelbaar beschadigd, dan ben je de natuurlijke bescherming kwijt en dat kan als gevolg hebben dat je haren gaan splijten en zelfs afbreken. Dan is er nog maar één remedie: knippen tot waar het haar weer gezond is.

Wanneer kunnen je haarschubben beschadigd raken?

Je haar kan heel snel en gemakkelijk beschadigen. Haarschubben hebben de eigenschap dat ze zich kunnen openen. Normaal gesproken liggen ze als dakpannetjes mooi gesloten (gedeeltelijk) over elkaar heen, maar de schubben kunnen zich ook openen. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens het wassen of verven van je haren. Op die momenten is het haar kwetsbaarder en kan het gemakkelijk beschadigd raken.

Hoe bescherm je je haren tegen beschadiging?

Gebruik om je haren te wassen producten zonder siliconen, parabenen of microplastics. Er zijn tegenwoordig tal van natuurlijke producten op de markt. Ben je op zoek naar een verantwoord product? Bezoek dan mijn webshop voor producten van Kiss Green of op maat gemaakte shampoos en conditioners.

Tips voor na het wassen

Tip 1

Draai na het wassen een handdoek om je haar. Laat deze NIET langer dan 5 minuten om je haren zitten. Zo voorkom je dat het haar onder de handdoek gaat ‘broeien’.
Dep of kneed je haren met de handdoek verder droog. NIET je haren tussen de handdoek wrijven!

Tip 2

Kam of borstel je haren rustig uit. Heb je lange haren? Begin dan bij de punten en werk in stapjes omhoog. Dit is HET MOMENT om je haren zwaar te beschadigen, werk dus rustig en met geduld.

Geef je haren de tijd om op te drogen! De haarschubben sluiten zich tijdens dit proces vanzelf weer.

Tip 3

Ga niet met natte haren naar bed. Door het schuren en draaien over het kussen beschadigt het haar snel én je haren blijven door de warmte langer nat (en dus blijven de haarschubben langer open).
Geen tijd? Föhnen! Zet de warmtestand niet te hoog en hou wat afstand tot je haar.

Natte haren zijn het meest kwetsbaar maar droge haren kun je uiteraard ook beschadigen. Hiervoor ook enkele tips:

Tip 4

Neem een goede borstel waarvan de uiteinden afgerond zijn (met dopjes).

Kam bij langere haren altijd van onderaf naar boven. Dus borstel eerst de punten, dan stapje voor stapje hoger. Op het einde pas vanaf het hoofd helemaal naar de punten. Heb je heel véél knopen in het haar, dan deel je het in delen op. Begin in de nek met een strook van ongeveer 5 cm en werk pluk voor pluk door naar boven.

Tip 5

Ga je je haren stylen? Hou er dan rekening mee dat je de temperatuur gemiddeld houdt. Zet de stand bij fijne haren minder hoog (heet) dan wat steviger haar. En beperk het gebruik. Merk je dat je haren gaan breken? Ga bij jezelf na wat het kan zijn: te heet, beweeg je te traag langs je haar of stijl je het haar te vaak?

Heb je het idee dat je haar beschadigd is? Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk advies in producten en verzorging zodat je haren weer stralen van gezondheid!